Elektrische buitenboordmotor of fluistermotor en accu's en acculaders
Elektrische buitenboordmotoren zijn steeds populairder in vergelijking met benzinemotoren. Elektrisch varen heeft immers grote voordelen. Zo is het een stuk stiller, heb je geen last van benzinelucht en is het milieuvriendelijker. Daarnaast is het in steeds meer gebieden verplicht, waardoor het ook vaak een noodzaak wordt.
Elektrische buitenboordmotor of fluistermotor
De producten op deze pagina zijn elektrische buitenboordmotoren en fluistermotoren. Een buitenboordmotor op 12 volt wordt een fluistermotor genoemd, en een buitenboordmotor op 24 volt of hoger een elektrische buitenboordmotor. Het verschil is dus dat elektrische buitenboordmotoren op een hoger voltage werken en daarmee ook iets krachtiger zijn. Fluistermotoren worden vaak gebruikt voor kleine bootjes op rustig vaarwater. Daarnaast worden fluistermotoren ook vaak gebruikt door vissers naast een reguliere buitenboordmotoren. Met de normale buitenboordmotor verplaats je de boot van A naar B. Aangekomen op de visspot wordt de fluistermotor dan gebruikt om te "trollen" (heel langzaam varen).
De voordelen van een elektrische buitenboordmotor
Veel mensen maken de afweging tussen een elektrische buitenboordmotor of benzinemotor. Doordat de techniek van elektrisch varen snel verbeterd, wordt steeds vaker gekozen voor een elektrische aandrijving achter de boot. En met goede redenen. Er zitten meerdere voordelen aan een elektrische buitenboordmotor ten opzichte van een benzinemotor. Zo zijn elektrische buitenboordmotoren:
- Zeer stil
- Milieuvriendelijk
- Zeer licht (zonder de accu)
- Geen last van benzinelucht
- Onderhoudsvrij
- Op meer plekken toegestaan
Het voordeel van benzinemotoren is dat ze over het algemeen een stuk krachtiger zijn en niet beperkt worden in hun actieradius. Kijk ook op ons uitgebreide artikel over de afweging tussen een elektrische buitenboordmotor of benzinemotor.
Hoe presteert een elektrische buitenboordmotor?
Hoe een elektrische buitenboordmotor presteert achter een boot hang uiteraard of van de motor, de boot, de omstandigheden en (voor de snelheid) de accu. Belangrijk voor het kiezen van de juiste fluistermotor of elektromotor voor uw boot is dat u weet wat u kan verwachten. Hieronder belichten we de verschillende aspecten toe.
PK, LBS en Watt
Traditionele buitenboordmotoren worden altijd gemeten in PK (paardenkracht) terwijl fluistermotoren vaak in LBS (pond stuwkracht) worden gemeten, en elektrische buitenboordmotoren in Watt (vermogen). PK, LBS en Watt kan je helaas ook niet één op één met elkaar vergelijken. Hieronder hebben we een tabel gezet met enkele motoren om de verschillen duidelijk te maken. Deze tabel is sterk versimpeld. De snelheid die een motor kan leveren is sterk afhankelijk van de boot. Zo ga je met een 50 LBS van Minn Kota sneller met een rubberboot dan de Talamex 86 LBS. Op een zware stalen boot ga je echter met de Talamex motor weer een stuk harder. In de onderstaande tabel zijn de laatste twee kolommen hoe je de elektromotor kan vergelijken met een benzinemotor. Zoals je ziet leveren elektromotoren vaak wat meer kracht ten opzichte van de snelheid.
Elektromotor | LBS | Watt | PK (kracht) | PK (snelheid) |
Minn Kota 55 LBS | 55 | 600 | 2pk | 1.6pk |
Talamex 58 LBS | 58 | 610 | 2pk | 1pk |
Torqeedo 1103CS | 150 | 1100 | 4pk | 3pk |
Snelheid
De snelheid van de uw boot met een elektrische buitenboordmotor hangt af van de boot, het vermogen van de motor en van de omstandigheden op het water. Lichte fluistermotoren zijn niet gemaakt om snel te varen en hebben doorgaans een maximum snelheid van ongeveer 4-7 km/u. Dit is afhankelijk van de omstandigheden zoals het gewicht en grootte van de boot en de weersomstandigheden. Een denkfout is dat meer LBS resulteert in meer snelheid maar dit is niet noodzakelijk het geval. LBS is namelijk een maat voor kracht. Een fluistermotor met meer LBS dan nodig vaart niet harder maar verbruikt wel meer energie.
Een Torqeedo Travel 1003/1103c is vergelijkbaar met een 3 á 4 pk benzinemotor en gaat op een kleine rubberboot of polyester boot maximaal ongeveer 12 km/u. Een Torqeedo Cruise varieert tussen de 5 (cruise 2.0) tot 25pk (cruise 10.0) benzinemotor. Krachtigere motoren gaan al snel sneller dan 20 km/u. Houdt er rekening mee dat u boven de 20 km/u een vaarbewijs nodig heeft. Meer vermogen vertaalt zich lang niet altijd direct in meer snelheid. Voor meer informatie over snelheid verwijzen wij u graag naar ons artikelen over hoeveel LBS of over het artikel over snelheid.
Vaartijd
Hoe lang u kunt varen is afhankelijk van de bruikbare accucapaciteit en hoeveel stroom de motor gebruikt. De vaartijd is dan te berekenen met de vaartijadformule:
Met bijvoorbeeld een Minn Kota endura Max 55LBS in combinatie met een 105AH semitractie accu vaar je op 60% ongeveer 3,5 uur.
Met een Torqeedo travel 1103C vaar je op rustige vaart ongeveer 5 uur, waaneer je op een medium snelheid vaart ongeveer 2,5 uur en. op vol vermogen ongeveer 40 minuten.
Uiteraard is de vaartijd uit te breiden door een extra accu mee te nemen. Wilt u precies weten hoe lang u kunt varen, lees dan ons uitgebreide artikel over de vaartijd.
Welke accu?
Er zijn verschillende soorten accu's mogelijk voor de elektrische buitenboordmotor of fluistermotor. De Torqeedo Travel en de ePropulsion Spirit hebben een ingebouwde lithium accu. Hierdoor hoef je niet met een externe accu aan boord te zitten. Voor alle andere motoren geldt dat je een externe accu nodig hebt. Hierbij dien je in eerste plaats te letten op het voltage. Logischerwijs moet een 12volt motor met een 12 volt accu, een 24 volt motor met een 24 volt accu etc. Voor alle 12 volts motoren geldt dat ze meestal op één twaalf volts accu draaien, terwijl 24 volts motoren vaak op twee 12 volts accu's draaien in serie geschakeld zijn.
Wij hebben bij veel elektrische buitenboordmotoren al een passende accu en lader uitgezocht. Op iedere pagina onderaan staan onze combideals. Dit zijn setaanbiedingen met accu en acculader.
Er zijn verschillende soorten loodaccu's, waarvoor gekozen kan worden. Loodaccu's zijn relatief goedkoop. Ze bieden echter niet zo veel voordelen als lithiumaccu's. Lithiumaccu's zijn echter wel een stuk duurder. Lees ook ons artikel over het verschil tussen lood en lithium.
Aandachtspunten bij aanschaf elektrische buitenboordmotor
- Gebruikt u de motor op zoet of zout water?
- Heeft een elektrische buitenboordmotor de gewenste snelheid en vaarduur?
- Heeft u een geschikte accu?
- Is een benzinemotor toch een beter alternatief?
Vind het antwoord op uw overige vragen op onze adviespagina over elektrisch varen.
Verschillende merken
Er zijn verschillende merken op de markt voor elektrische buitenboordmotoren. Boot4 biedt alle bekende en gerenommeerde merken. Het Nederlandse Talamex wordt in China geproduceerd en levert goedkope fluistermotoren. Haswing is een Chinees merk en heeft de Osapian serie met stappenschakelaar en de traploze protruar serie. Het Duitse merk Rhino levert fluistermotoren die bekend staan om hun stevige behuizing. De absolute topper onder de fluistermotoren is het Amerikaanse Minn Kota. Dan zijn er in het zwaardere segment Torqeedo en ePropulsion. Het Duitse Torqeedo levert krachtige motoren van superieure kwaliteit. ePropulsion is het goedkopere alternatief uit Hong Kong.
Talamex fluistermotoren
Het Nederlandse merk biedt 5 verschillende modellen op 12 volt, variërend tussen de 30 en de 66 LBS. Daarnaast bieden ze een elektrische buitenboordmotor op 24 volt van 86LBS. Het zijn de goedkoopste motoren die nog enige kwaliteit bieden. In efficiënte doen ze wel onder aan de duurdere merken.
Haswing
Het Chinese merk Haswing heeft 1 model met een stappenschakelaar de Osapian 55LBS. Deze heeft een speciale kortstaart versie voor boten met een kleine spiegel. De protruar serie heeft traploze regeling. De Protruar 1.0 en 3.0 werken op 12 volt, en de protruar 5.0 werkt op 24 volt.
Minn Kota
Het beste merk onder de fluistermotoren. De endura C2 motoren komen allemaal met een stappenschakelaar (5 standen vooruit en 3 standen achteruit). De Minn Kota endura max is geheel traploos. Hier wordt gebruik gemaakt van een andere techniek en daardoor zijn dit zeer energiezuinige motoren. Hiermee heb je op dezelfde accu een aanzienlijk langere vaarduur. De Minn Kota Traxxis is zonder enige twijfel de mooiste fluistermotor op de markt. Met een beweegbare knuppel, energiezuinige traploze regeling, weedless propeller en verbeterde printplaat is er op deze motor niets aan te merken.
Minn Kota motoren winnen het in kwaliteit van alle andere motoren op 12 volt. Daarnaast hebben ze ook wat krachtigere 24 volts modellen (De traxxis 70 en 80).
Minn Kota levert ook zout water motoren de zogeheten RIPTIDE modellen.
Alle uitwendige aluminium onderdelen zijn geanodiseerd en gecoat met een 5mm poeder coating, nadat zij eerst grondig gereinigd zijn. Er wordt gebruik gemaakt van roestvaststalen bevestigingsmaterialen, speciaal gecoate printplaten en is een zinkanode aangebracht op de schroef.
Torqeedo
Dit Duitse merk is opgericht in 2005 heeft zeer innovatie elektrische buitenboordmotoren, die gekenmerkt worden door een fraai design en een hoge kwaliteit. Torqeedo is wereldwijd marktleider in elektrische mobiliteit op het water. De Travel motoren zijn lichte buitenboordmotoren met een ingebouwde afneembare accu. Het geheel weegt niet veel en toch kunnen ze de kracht leveren tot ongeveer 4pk. De nieuwe 1103CS is ook nog eens muisstil. De Cruise modellen werken op een externe accu en zijn een stuk krachtiger. De Cruise 3.0 werkt op 24 Volt en en de 6.0 en 12.0 werken op 48 volt. Deze motoren zijn zo wel met een stuurknuppel (tiller) verkrijgbaar, als op de afstandsbediening. Hierdoor worden deze motoren ook vaak gebruikt voor de aandrijving van sloepen en consoleboten.
Torqeedo biedt momenteel elektrische en hybride aandrijvingen van 0,5 tot 100 kW.
Sinds 2017 maakt Torqeedo deel uit van DEUTZ Group, een van 's werelds toonaangevende
fabrikanten van innovatieve aandrijfsystemen.
ePropulsion
Deze elektrische buitenboordmotoren komen uit Hong Kong.Het bedrijf is opgericht in 2012 door 4 studenten Wetenschap en Technologie. Sinds het bedrijf in 2014 zijn eerste elektrische buitenboordmotor op de markt bracht, is het snel uitgegroeid tot een kracht waarmee rekening moet worden gehouden op de markt voor elektrische voortstuwing, met verkooppunten in Europa, de VS en Azië. ePropulsion begon met een duidelijke missie om de wereldleider te worden op het gebied van elektrische voortstuwingssystemen en -diensten voor de scheepvaart. De spirit modellen hebben net als de travel modellen van Torqeedo een afneembare accu. De Navy 3.0 en de Navy 6.0 werken op een extern accupakket. De ePropulsion Spirit EVO modellen zijn ook beschikbaar als remote versie. Dit is een licht 1Kw motor die op de afstandsbediening werkt. Ideaal voor kleine bootjes met een stuurtje.
Bekijk ook de verschillen tussen ePropulsion en Torqeedo
Hulp nodig?
Met een ruim aanbod elektrische buitenboordmotoren bedient Boot4 zowel de recreant als de sportvisser. De webshop en winkel onderscheiden zich door advies op maat, een ruim aanbod kwaliteitsmotoren van alle grote merken én een ruim aanbod complete vaarsets. Zowel een betaalbare fluistermotor als een vervanging van een 20 PK benzinemotor. De motoren zijn vrijwel altijd ruim op voorraad en bovendien lenen we motoren uit om een proefvaart te maken op de eigen boot. Op onze sites hebben we tal van kant-en-klare sets staan. Hiermee weet u zeker dat u een passende accu, acculader en accubak bij uw motor koopt. Komt u er niet helemaal uit of heeft u een vraag? Bezoek onze showroom midden in de randstad of neem contact met ons op voor persoonlijk advies over een elektrische aandrijving voor uw boot.